Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Přítomni: dle prezenční listiny

Schůzku zahájil Pavel Šremer a představil pro ty, kteří jsou zde prvně, Platformu a její dosavadní činnost. Představil také předběžný program:

1. Informace o jednání Rady vlády pro udržitelný rozvoj ( Jiřina Bergatt-Jackson, Pavel Šremer)

2. Kritéria a indikátory udržitelnosti pro budoucí programovací období evropských fondů ( zást. Zeleného kruhu, O.Pašek, P.Šremer)

3. Deklarace Platformy UR (uzavírající diskuze)

4. Stav přípravy komunikační koncepce ( J.Pálka)

5. Různé

  1. 1.Jednání Rady vlády pro UR                                                                                      

Zástupci Platformy UR se mohli 12.3. účastnit jednání RVUR, které mělo za hlavní program přípravu ČR na summit Rio+20, Situační zprávu k Strategickému rámci udržitelného rozvoje ČR za poslední dva roky a dále Evropské fondy, Státní politiku životního prostředí a změnu pracovní skupiny k zelené ekonomice.

Situační zpráva k Strategickému rámci UR ČR:

J. Jackson: Informovala o jednání Rady. Problematika podle ní byla projednávána jen z environmentálního pohledu, ne ze všech hledisek (jedná se o indikátorovou zprávu za dva roky o plnění SRUR ČR, tu bude mimo jiné ČR prezentovat na konferenci OSN  v Riu).

Příprava ČR na konferenci OSN Rio+20:

P. Šremer:

Konference OSN bude věnována hlavně zelené ekonomice a řízení životního prostředí na globální úrovni.  Bude několik vln projednávání závěrečného dokumentu k Riu+20, nyní probíhá připomínkování k tzv. nulté verzi (zero draft) závěrečného dokumentu. Na konferenci pojede za ČR jako nejvyšší představitel jen ministr ŽP, nikdo vyšší, na rozdíl od ostatních zúčastněných států.

Postoj ČR je zarážející – nepřinese nic konkrétního. Jakou např. přinesl před 20ti lety Josef Vavroušek (radikální změna OSN-environmentální pilíř by měl mít i organizačně stejnou důležitost, jako ekonomický a sociální). ČR nechce reorganizaci OSN, která by vyžadovala další finanční prostředky, jako výsledek konference chce jen obecné cíle, ne konkrétní závazky. Taktéž nechce jít nad rámec současné podpory rozvojového světa.

Budoucí programovací období Evropských fondů: Ředitel Igor Hartmann z MMR informoval, že  základní materiál k evropským fondům (rozpracování priorit, návrh vymezení operačních programů) má dát MMR do vlády koncem dubna t.r.

V. Kotecký – z Hnutí Duha – zdůraznil důležitost energetické efektivity, což nebylo považováno za až tak důležité vypisovat, protože to je v prioritách EU, to však neobstojí. Zástupce MŽP první náměstek Jakub Kulíšek s Koteckým souhlasil, že si to uvědomují, ostatně uspořádá kulatý stůl k zeleným úsporám a k efektivnímu využívání zdrojů.

Dále bylo více účastníky zdůrazňováno, že rozdrobení do tolika operačních programů, jak jsme měli nastaveno toto programovací období,  byla brzda ve využívání zdrojů.

MŽP se pokusila prosadit do usnesení podporu samostatného operačního programu ŽP, to na RVUR neprošlo-formulace usnesení je k efektivnějšímu využívání finančních zdrojů v rámci všech tří pilířů oblasti udržitelného rozvoje.

Státní politika ŽP na roky 2012 – 2020:

Státní politika obsahuje následující priority:

-          přírodní zdroje

-          ochrana ovzduší a klimatu

-          ochrana přírody a krajiny

-          bezpečné prostředí

SPŽP byla vytvořena v době, kdy ještě není vytvořena základní strategie energetická a surovinová. Teprve se připravuje též  nová dopravní politika.

J.Jackson: požádat Úřad vlády aby sdělil, které politiky St. politika obsahuje. (J. Pálka:požádat podle zák. 106)

P.Švec:  – upozornil, že není třeba žádat ÜV, protože lze seznam najít na www.databaze-politika.cz

Na RVUR zazněla informace, že je k SPŽP  do měsíce připravováno veřejné slyšení v rámci procedury hodnocení vlivu (SEA) SPŽP.

Závěr k SPŽP:  je potřeba na www stránkách CENIA najít oznámení, že probíhá SEA , najít text a vyjádřit se  k němu včas . Měli bychom být připraveni a do měsíce poslat vyjádření (prosíme Martina Říhu o zjištění stavu procedury SEA a koordinaci našeho stanoviska). V prac. skupině pro SPŽP bude  Říha, Beneš, Šremer, další jsou vítáni.

Transformace pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj (pro spolupráci s  OECD) na pracovní skupinu pro zelený růst a udržitelnou  ekonomiku:  

Vzhledem k neúčasti zástupce MZV bylo dohodnuto, že dojde k dodatečné komunikaci a teprve pak k hlasování per rollam ( jedná se o zvláštní přesun této pracovní skupiny pod RVUR z koordinace MŽP na koordinaci MZV či Úřadu vlády, resp. dle některých informací následně pod MPO).

Na RVUR zazněla informace Jiřího Macha, náměstka ministra na MZe o Národní síti UR, která vznikla jako projekt 14 odborných pracovišť – bylo by potřebné se s touto expertní a univerzitní sítí domluvit (kontakt: ing. Vrubel z Ekotoxy), oznámit existenci Platformy UR.

(Síť má být pozvána na příští zasedání RVUR).  

RVUR  bude letos připravovat  FORUM pro UR – připravují teprve program, zatím nevědí, kdy budou hotovi – snad září nebo říjen (téma Rio+20: ohlédnutí za Riem, a další).

2. Kritéria a indikátory udržitelnosti pro budoucí programovací období evropských fondů (O.Pašek, P.Šremer)

Stav: STUŽ  byla požádána  Zeleným kruhem o přípravu nepřekročitelných kritérií pro přípravu Evropských fondů v nastávajícícm programovacím období ( ZK bude žádat, aby se tato kritéria/pojistky,  stala součástí Smlouvy o partnerství, kterou bude k čerpání fondů uzavírat ČR s Evropskou komisí). Určitým problémem je, že  ZK žádalo  kritéria jen pro environmentální problematiku. STUŽ připravila do 1. března první návrh pro všechny pilíře,  Platforma UR tento návrh rychle připomínkovala, je pro ni důležité připravit  kritéria/indikátory ve všech třech pilířích UR. V mezičase kolegové z CEE Bankwatche zaslaly kritéria a indikátory, které jsou velmi dobře zpracovány, většinou však z oblastí jejich aktivit, tj. energetiky a dopravy. Následně tyto i některé další indikátory doplnil P.Šremer do pracovního textu, který šel jako podklad ZK.

J. Jackson: Je třeba financovat veřejný sektor, aby mohl provádět kontrolní činnost – tech. asistence

P. Šremer: Ano, účast NGO nejen při kontrolách, ale už při přípravě operačních fondů by měla být vyzdvižena!

Otázka: Připomínky pošleme jako Platforma anebo se přidáme k ZK?

O. Pašek: Tak, jak  jsou materiály  dosud připraveny, je  nelze pro praktický lobbing použít. Materiál v této podobě nelze komunikovat. Je dobré si říci, kdo na materiálu bude pracovat, jak z materiálu vytvořit něco, co bude obsahovat nepřekročitelná kritéria. A nebude dlouhý – max. 5 bodů.

Martin Stránský: zvolit desatero kritérií, zjednodušit text, někde jinde pak vysvětlení. Nyní je nutná také diskuse o formě, nejen o obsahu.

D. Štechová Prosazuje 4 – 5 kritérií, UR širší než v ZK.

P. Šremer: ZK bude mít  svá kritéria, Platforma je možná rozšíří o svá. Je potřeba vytvořit redakční skupinu, která vygeneruje do 14ti dnů několik nejdůležitějších kritérií (je třeba spěchat, protože materiál MMR do vlády by dle údajů z RVUR měl jít do konce dubna).

O.Pašek Materiál by měl obsahovat environmentální pojistky – limity pro udržitelné meze.

J. Dlouhý: pojistky – indikátory, které budou mít hodnotitelé projektů, kteří pak mohou říci podpořit ANO nebo NE.

M. Stránský: Stanovit, co je a co není přípustné (např. prolomení limitů atd)

O.Velek: Dokumenty, granty – dostat do povědomí i nepopulární témata – bodování projektů. Administrace  fondů je důležitá. Sjednotit způsob hodnocení.

P.Šremer:  Základní jsme schopni zhodnotit – udržitelnost desatera, jen pro všechny tři pilíře bude velmi obtížné vybrat jen 10 zásadních indikátorů. Obvykle se pracuje s širšími sadami indikátorů.

K. Tomek : Bavit se jen o tom, zda je projekt hodný podpory, nemá smysl. Obsah musí přinášet odpověď, jak vyvažuje aspekt sociální a ekonomický (vždy vyvažovat všechny pilíře)

O.Velek: Přispívá váš projekt k ostatním pilířům? (např. snižuje uhlíkovou stopu atd). Indikátory: např. vytváří pracovní místa?

P.Šremer: Je nutno udělat redakci toho, co už je hotovo-navíce to nebylo vybráno nepodloženě, je to shrnutí kritérií z několika strategických materiálů.

Kdo bude v prac. skupině pro kritéria a indikátory?

Návrhy:  Štechová, Pálka, Pašek, Šremer (-nebude však mít možnost účastnit se právě nynějších 14 dní) , Vlčková – není přítomna, oslovit ji,

O.Pašek: K materiálu se přihlásí Platforma UR jako k vlastnímu a bude ho všemi prostředky prosazovat. Je nutné připravit výslednou verzi do čtrnácti dnů.

P. Šremer chce to spolupracovat se ZK, je možné, že se shodneme na stejných kritériích/indikátorech/pojistkách, ale je přece možné za Platformu podat podnět zvlášť-to v případě, že budeme mít i indikátory či pojistky i pro další pilíře. Čím více podnětů, tím vzrůstá pravděpodobnost, že budou akceptovány.

Závěr: Koordinátorem výsledné verze nepřekročitelných kritérií a indikátorů ( i  výzvy ke spolupráci ZK)  bude O. Pašek, který bude propojovat Platformu s Koalicí pro Evropské fondy  a ZK. V pracovní skupině, která za Platformu UR bude přispívat k tomu, aby se jednalo o všechny tři pilíře udržitelného rozvoje, bude Štechová ( resp. někdo jí pověřený ze SZKT), Pálka, Pašek a Vlčková (bude požádána dodatečně elektronicky). Budou velmi vítány i příspěvky od dalších účastníků Platformy UR. Diskuze i výsledné vyjádření, které organizace se přidají, bude probíhat elektronicky.

3. Deklarace Platformy UR

Na základě došlých připomínek bylo dohodnuto, že v úvodním odstavci budou  doplněny evropské strategické materiály. Definici udržitelného rozvoje ponecháváme Vavrouškovu, pro její  lepší sdílnost, než má původní obecná definice komise G.H.Brundtlandové. V prioritě 3

( Aktivovat občanskou společnost…) bude přeformulován cíl 3.2 na „Podpořit veřejnost a neziskový sektor v jejich aktivitách týkajících se péče o krajinu (včetně aktivit, týkajících se udržitelnějších přístupů k využívání zastavěného území)“.

Bylo dohodnuto, že Deklarace nebude obsahovat analýzu, na jejíž zařazení existovaly různé názory.

Technické problémy:

J. Dlouhý předělá rozesílač Platformy podle jiných technických prostředků, aby byl kompletní, protože se mnozí ke stávajícímu nepřipojili a bez toho systém neumožňuje dát do databáze adresu na tvrdo.

Až bude Deklarace dopracovaná, pošle se dotaz všem v adresáři, zda chtějí být členy Platformy UR. Poté bude Platforma formálně ustavena.

Příště se domluvíme na podrobnostech, zda mít mluvčího, zda bude mít vlastní adresu. Zda bude etický kodex a jaký.

Než bude schválená Deklarace, J. Dlouhý elektronicky vyřeší problémy komunikace vnitřní a vnější.

Vyřeší také otázku archivace schválených dokumentů a jiných závažných dokumentů, které nepodléhají autorským právům, na jednom veřejně přístupném místě.

Závěr: Poslední připomínky k přiložené verzi Deklarace Platformy UR je třeba elektronicky diskutovat do konce března, pak bude poslán dotaz všem organizacím a jednotlivcům ze současného  adresáře, zda chtějí být členy Platformy UR.

 

4. J. Pálka představil systém propagace Platformy a její činnosti.

 

Medializace přes internet, ČTK, ČIA NEWS, ČRo, a ostatní rádia, regionální vysílání, ČT (Nedej se, Hyde Park, Reportéři ČT, tištěná médiaweby (Britské listy, Parlamentní listy...) regionální a radniční noviny, veřejné odborné akce (Senát, PS, ... ), hledání spojenců mezi novináři, politiky, umělci..., vytvořit tým novinářů.

5. Různé:

Rio+20: Na základě právě proběhlé konference k summitu Rio+20 došlo k dohodě, že se účastníci Platformy UR připojí k přípravným aktivitám nevládního sektoru na tuto konferenci.

Závěr:

K Rio+20 je potřeba zodpovědět 4 otázky z dnešní (15.3.2012) konference k Rio+20. Přijdou e-mailem se zápisem z konference 15.3. v NTK.

 

 

 

Zapsala E. Vavroušková

Ověřil: P. Šremer

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License