Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Hranice dobyvaciho prostoru severoceskych hnedouhelnych lomu CSA (1991)

V úterý 7. října 2014 se konal v Litvínově již třetí Den pro limity – akce nevládních ekologických organizací, zástupců samospráv, sdělovacích prostředků a aktivních lidí, kterým není lhostejný osud kraje tolik poznamenaného povrchovou těžbou uhlí, že dokáží veřejně vyjádřit podporu zachování územních ekologických limitů těžby v Severočeské hnědouhelné pánvi, které již 23 let chrání osídlení, přírodu i krajinu za těmito limity.

Na pódiu pod kostelem se vystřídali se svými vystoupeními zástupci pořadatelských organizací Občanského sdružení Kořeny, Testament, starosta Litvínova Milan Šťovíček, místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, hygienička a členka STUŽ MUDr. Eva Rychlíková, Petr Pakosta z Hory Sv. Kateřiny, Jan Rovenský z Greenpeace a další, o hudební zpestření se postaral dětský sbor ZŠ v Litvínově a zpěvák a zastupitel města pan Warga. Na náměstí byly stánky Strany zelených, fotografie krajiny poznamenané těžbou, ale také možnost svézt se v kočáře s koňským spřežením ze Svinčic nebo vyhrát za kresbu s motivem města Litvínova let vrtulníkem nad městem a okolím. Nechybělo občerstvení, jídlo i pití, burčák, možnost pohovořit se sousedy, se zástupci obou radnic. Je příznačné, že se na pódiu vystřídali hned tři nositelé Ceny Josefa Vavrouška (Petr Pakosta, Ing. arch. Martin Říha a Ing. Vladimír Buřt, který je nositelem ještě i Ceny Ivana Dejmala). Dejmalova zásluha o vyhlášení limitů českou vládou byla zmíněna spolu s připomenutím zásluhy JUDr. Petra Pitharta, tehdejšího premiéra české vlády, který se o ochranu zbytků osídlení, krajiny, přírody i památek zde zajímá dodnes.

Řečníci nejen podpořili zastánce zachování limitů těžby i do budoucna, a důvody, které je k tomu vedou na lokální a regionální úrovni, jak je formulovali pořadatelé akce. Přidali i další důvod, podtržený nedávným konáním světového klimatického summitu OSN v New Yorku. Útlum těžby a omezení podílu spalování hnědého uhlí v energetickém mixu naší země je totiž i v souladu s celosvětovou potřebou snížit objem emisí skleníkových plynů a tím i oteplování atmosféry, se všemi důsledky na klima, výskyty extrémních výkyvů počasí, kdy se střídají katastrofální sucha s přívalovými srážkami, vichřicemi, povodněmi, stále častějšími už i v mírném klimatickém pásmu, včetně ČR.

Zdůraznili mimo jiné, jak je důležitá občanská angažovanost, včetně co nejvyšší účasti v nastávajících volbách do Senátu, do městských a obecních zastupitelstev. V příloze připojuji text mého vystoupení na této vydařené akci.

 

Martin Říha 

V Hradci Králové 7. října 2014

 

 

Připojujeme souhrnný infolist Greenpeace o limitech. V "listovací" podobě je k nalezení na adrese: http://www.archiv-greenpeace.cz/nevolte_uhli/index.html#infolist

Komentáře   

#1 Jan Rovenský 2014-10-08 15:53
Dobrý den, pane architekte,
děkuji za pěkné shrnutí dnešního Dne pro limity.
Připojují pouze malé, povýtce technické erratum: pořadateli akce byli tentokrát sdružení Litvínov občanů a sdružení Testament, zatímco Kořeny a Greenpeace se na ní oficiálně nepodíleli. Ne snad proto, že by nám byla nesympatická (to bychom na ní nepřišli .:) ), ale protože sdružení Litvínov občanům se aktivně účastní předvolební kampaně STAN, takže naše spolupráce by mohla vést k pochybnostem o politické nestrannosti, na které si Greenpeace i Kořeny zakládají.

You have no rights to post comments

Podobné články

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License