Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Mydlovary - Největší jihočeský distributor elektřiny, německý E. ON Energie, prohlásil, že nebude při záměru stavby spalovny odpadů v Mydlovarech u Českých Budějovic postupovat proti politické vůli. Proti spalovně se nedávno veřejně vyjádřili jihočeští lídři pěti nejsilnějších stran.

Vítězství ekologů, nebo jen předvolební taktika?

Informace přišla v době, kdy ministerstvo životního prostředí vrátilo územnímu odboru českobudějovického krajského úřadu schválené povolení stavby. Proti němu se totiž odvolala občanská sdružení i obec Mydlovary. „O vrácení povolení víme a náš zájem o stavbu dál trvá. Mydlovary ale nejsou jedinou uvažovanou lokalitou pro spalovnu. Nebudeme ji ale prosazovat přes politický odpor jak na místní, tak na regionální úrovni,“ řekl mluvčí společnosti E. ON Energie Vladimír Vácha.

Reakce těch, kteří se proti spalovně odvolávali, je různá. Například starosta Mydlovar Petr Ciglbauer je přesvědčený, že se minimálně prodloužil schvalovací proces a tím i čas na odpor. „Ministerstvo vrátilo řízení zpět kvůli formálním nedostatkům. Například chybí v něm provozní režim budoucí spalovny. Není vyřešena doprava materiálu,“ uvedl starosta.

Členka petičního výboru proti spalovně Hana Chalupská je opatrnější: „Může se stát ještě hodně věcí. Politikové ji sice před volbami odmítli, ale v neděli mohou mluvit jinak.“

Obyvatelka Mydlovar Chalupská se obává, že E. ON může dotáhnout projekt až ke stavebnímu povolení a potom ho prodat jiné firmě. Jihočeský kraj má totiž spalovnu odpadů v územním plánu i v plánu odpadového hospodářství. Jihočeský hejtman Jan Zahradník poznamenal, že jako politik ODS je proti spalovně, jako představitel kraje je ale neutrální, protože kraj ji potřebuje. „Shodujeme se s názorem obyvatel. V Mydlovarech nemá spalovna podporu samosprávy. Podobný postoj máme i k jiným projektům, jako je železnice, dálnice a dostavba Temelína,“ míní hejtman Zahradník. Některá nezisková ekologická sdružení naopak kritizují postoj ministerstva životního prostředí, které se nezabývalo důvody odvolání. Těmi jsou obrovská zátěž v lokalitě už tak devastované po odkalištích bývalé úpravny rudy podniku DIAMO, velká kapacita budoucí spalovny postavené na množství odpadů, které Jihočeský kraj nevyprodukuje. Jsou obavy, že se do Mydlovar bude odpad dovážet ze zahraničí. Spalovna za dvě miliardy korun má mimo jiné zásobovat teplem město Zliv, Agropodnik Mydlovary a firmu vyrábějící bionaftu Sentuza.

Stavbu přitom v poslední době odmítlo i město Hluboká nad Vltavou, které má strach z poškození silnic. Samotné Mydlovary se teď hodlají proti investorovi ještě více opevnit. Obec si najala právníka ekologů.

ANTONÍN PELÍŠEK - Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License