Východočeská pobočka STUŽ

Za udržitelné Česko na místní úrovni

Naše východočeská pobočka završila úspěšně projekt Udržitelná Evropa pro všechny. V rámci tohoto projektu vydala rozsáhlou publikaci Za udržitelné Česko na místní úrovni. Více o celém projektu se můžete dozvědět na webových stránkách tohoto projektu.

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Východočeská regionální pobočka STUŽ v roce 2006, stručný přehled činnosti

Že v činnosti neziskovky není pojem riziko podnikání zcela neznámý, netřeba blíže vysvětlovat. V loňském roce se o tom svým vstupem na nezmapovanou církevní půdu přesvědčila východočeská pobočka na vlastní kůži. Totiž odvážila se zaklepat na brány královéhradeckých církevních hradů a pevností. Zdánlivě neproblémový projekt nesl vznešený název Dny vděčnosti v hradeckých křesťanských církvích. V podstatě šlo o organizaci besed se zajímavými lidmi činnými v oblasti ŽP, besed na půdě jednotlivých církevních subjektů, a to s cílem obohatit podzimní křesťanské programy, kam patří období protestantských díkůvzdání, pravoslavný den vděčnosti, ale i katolický svátek sv. Františka.

Po jistých peripetiích zaštítila náš bohulibý záměr propojení církevních a světských sfér bohatá městská pokladna a naše nabídka se rozrostla na třináct lektorů s řadou přednáškových témat od kvality ovzduší až třeba po včelařství a návštěvu skanzenu. Ale tomuto úsilí asi nebylo shůry přáno, těžké brány církevních hradů a pevností zůstávaly, až na jednu výjimku, před námi spolehlivě uzavřeny. Nezbývalo než zvolit náhradní řešení, zaťukali jsme na lehká vrátka základních škol a potěšili tak mladé posluchače.

Z komunitní oblasti stojí za zmínku naše pravidelná spolupráce v rámci jakési neformální koalice hradeckých ekologických neziskovek s místním magistrátem. Její hlavní, tažnou silou jsou kolegové z bratrského Severu.

Tradičně přispíváme k pestřejšímu průběhu masového cyklistického podniku Kola v přírodě, a sice jakýmsi ekologickým koutkem a také zajištěním populárních jízd na letním mušerském povoze.

Mezi naše tradiční akce patří i spolupráce na Evropském týdnu mobility v Hradci Králové. Organizujeme Ekofilm se zaměřením na snímky zabývající se negativními dopady převládajícího životního stylu v oblasti dopravy a na snímky popularizující šetrné formy mobility. Nejen pohyblivými obrázky, ale i různými suvenýry jsme potěšili malé i větší diváky z jedenácti školských zařízení, hlavně ZŠ, ale i SŠ, učilišť a zřízení pro postižené děti. Celkem 746 osob.

I další náš projekt se týkal dopravy. Nesl název Besedy k ekologicky šetrné dopravě v Pardubickém kraji a u jeho zrodu stála paní ing. Eva Tylová. Pardubický kraj poskytl STUŽi grant a naše pobočka besedy v Chrudimi a v Pardubicích realizovala. Tam, a to stojí za zmínku, jsme se odvážili přímo do jámy lvové – tedy na půdu dopravní fakulty zdejší univerzity. Spolupracovali s námi erudovaní odborníci z neziskové sféry jako dr. M. Patrik z Dětí Země a z Dopravního klubu, s přednáškami Územní a stavební řízení ke stavbě dálnice, Domácí a zahraniční příklady zklidňování dopravy ve městě, dále MUDr. M. Šuta: Vliv dopravy na zdraví, D. Mourek z Nadace Partnerství zaujal tématem Cyklistika jako součást dopravního systému ve městě, a také ing. J. Schmidt z Connexu Česká Železniční, který přiblížil posluchačům Možnosti a prostředky revitalizace osobní železniční dopravy v České republice. Zde je na místě poděkovat za vzornou spolupráci našemu ústředí, zvláště pak paní tajemnici ing. Evě Vavrouškové.

 

Miroslav Petr, předseda vč. pob. STUŽ

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License