Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Premiér Jan Fischer jednal v úterý 6. října se zástupci 11 střešních nevládních neziskových organizací, které reprezentují více než tisíc nevládních organizací, o vzájemné spolupráci mezi státem a jimi v době ekonomické krize.

"Život společnosti bez nevládních organizací si už dnes neumíme představit, protože pracují v celém spektru oblastí, od sociálních, kulturních, ekologických, až po genderové a vzdělávací. Tato vláda je připravená jednat o tom, jak si můžeme být vzájemně užiteční," řekl premiér Fischer, který schůzkou svolal na základě iniciativy občanského sektoru „Nevládky a krize" a na výzvu Asociace nevládních organizací k bližší spolupráci státu a tzv. třetího sektoru.

Zástupci organizací a premiér měli na programu jednání tři hlavní témata. První představovalo čerpání národních dotací a zejména včasného zveřejnění termínů přijímání projektů, zrychlení průběhu dotačních řízení a neprodlené vyplacení přidělených finančních prostředků.

V druhém případě řešili přístup nevládních neziskových organizací k čerpání evropských dotací. Zástupci organizací se s premiérem shodli na tom, že je potřeba výrazně zjednodušit způsob čerpání evropských prostředků, umožnit vznik fondu malých projektů a napomoci řešení předfinancování schválených projektů.

A v neposlední řadě premiér Fischer spolu se zástupci řešil spolupráci mezi sektory a především otázku zlepšení fungování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace.

"Odchodem lidí, kteří získali během mnoha let práce značnou odbornost, hrozí rozpad sektoru, který jsme si vydobyli Sametovou revolucí. Pokud k tomu dojde, můžeme očekávat naprosto fatální dopady na společnost," řekl k jednání přítomný ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Ekonomická krize postihuje také nevládní neziskové organizace, tedy poskytovatele veřejně prospěšných služeb, po kterých zároveň stoupá poptávka. V roce 2007 ocenil Český statistický úřad dobrovolnickou práci v nestátních neziskových organizacích na více než 10,5 miliardy korun, přičemž tento sektor zaměstnává 60 tisíc lidí na plný pracovní poměr, dále 1,3 milionu lidí na dohody a má 1,2 milionu dobrovolníků.

Od roku 1989 se jedná o historicky první společné jednání premiéra s občanským sektorem.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License