Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR

a

Centrum pro otázky životního prostředí UK v praze

Vás zvou na přednášku

 

Planetary boundaries:

A safe operating space for humanity

 

profesora

Johana Rockströma

“Identifying and quantifying planetary boundaries that must not be transgressed could help prevent human activities from causing unacceptable environmental change.”

 

Přednášku zahájí profesor Bedřich Moldan

 

Úterý, 27. dubna, 2010, 15:00, místnost 206, 2. patro

Akademie Věd České Republiky, Národní 3, Praha 1

Jazyk: anglický

Vstup volný

Vaši účast potvrďte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zátěž přírodních systémů způsobená lidskou činností dosáhla úrovně, kdy už nelze odvrátit náhlou změnu životního prostředí v globálním měřítku. Profesor Johan Rockström představí nový koncept, jak chápat klimatickou změnu a další globální hrozby životního prostředí, kterým budeme ve 21. století čelit.

S řadou spolupracovníků uvedli nový koncept „planetárních mezí“ určujících bezpečný prostor pro lidské činnosti bez rizika ohrožení funkčnosti geobiofyzikálních systémů, které jsou pro existenci člověka nezbytně důležité. Identifikovali devět planetárních systémů, u kterých by překročení stanovených mezí mělo pro lidstvo devastující dopady. Podle jejich propočtů již byly tyto meze překročeny v případě globální klimatické změny, biodiverzity a cyklu dusíku.

Mezi kritické planetární systémy patří dále cyklus fosforu, stratosférická ozonová vrstva, okyselování oceánů, užívání sladké vody, využití území, chemická kontaminace a zatížení atmosféry aerosoly.

Tento koncept publikovaný v časopise Nature (Vol. 461/24 Sept. 2009) vzbudil mimořádný zájem vědecké obce a odborné veřejnosti.

Johan Rockström je výkonným ředitelem Stockholm Environmental Institute a Stockholm Resilience Centre. Působí jako profesor managementu přírodních zdrojů na Stockholm University. Více než dvanáct let se věnuje výzkumu a vývoji v rozvojových zemích. Publikoval na 40 vědeckých článků z oblasti managementu vodních zdrojů, rozvoje zemědělství, životního prostředí, systémového výzkumu a resilience.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License