Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Ministři zemědělství Evropské unie odmítli návrh Evropská komise na povolení chemického ošetřování kuřecího masa. Jde o metodu, která se využívá především ve Spojených státech, v Evropské unii včetně Česka se ovšem maso uchovává pomocí chlazení vzduchem.

"V celé Evropské unii jsou podle nás standardy hygieny nastaveny dobře a je třeba důkladně zvážit, zda případné nové metody jsou nutné," řekl dnes náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. Podle něj by používání chemikálií při sterilizaci masa mohlo vést ke "kompromisům" v hygieně.

Obavy na jednání vyjadřovali především Francouzi, podporovala je ovšem drtivá většina členských států, včetně Česka. Jejich stanovisko přitom podporují i závěry Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který upozorňuje na neexistující záruky, že používání chemických látek nepovede nakonec k vytvoření odolnosti některých bakterií. To by mohlo vést k ohrožení zdraví spotřebitelů.

Návrh na povolení chemického ošetřování kuřecího masa je podle diplomatických zdrojů ústupkem Evropské komise ve sporu se Spojenými státy. Ty totiž vedou s unií takzvanou "kuřecí válku". EU totiž brání dovozu kuřat ze Spojených států a celý problém se přesunul i na půdu Světové obchodní organizace (WHO).

Pokud by návrh komise prošel, znamenalo by to, že by na pultech obchodů v unii bylo k dostání i maso, které je ošetřované chemikáliemi. Taková metoda se údajně v žádném ze států unie nepoužívá.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License