Sdružení lékařských komor a asociací z 29 zemí Evropy (CPME - The Standing Committee of European Doctors) vyzvalo v otevřeném dopise Evropskou komisi, aby v rámci směrnice REACH podpořila 6 klíčových prvků pro lepší ochranu zdraví před průmyslovými chemikáliemi. Jedná se např. o povinnou náhradu nebezpečných chemikálií, právo na informace o chemických látkách nebo ochrana nejzranitelnějších skupin společnosti jako jsou děti a těhotné ženy. CPME reprezentuje asi 2 miliony lékařů sdružených v členských národních lékařských asociacích, včetně České lékařské komory.

CPME uvádí, že lékaři se díky povaze své práce bezprostředně setkávají s riziky poškození zdraví chemikáliemi a že jako representant evropských lékařů usilujících o prevenci vzniku onemocnění vítá návrh směrnice REACH a dialog o jeho podobě.Podle CPME výroba a používání chemických látek v posledních desetiletích dramaticky vzrostly, přičemž nedostatečné znalosti o jejich vlivu na lidské zdraví a životní prostředí jsou příčinou vážného znepokojení evropských lékařů.

V otevřeném dopise Evropské komisi podepsaném presidentem Dr. Danielem Martem vyzývá CPME všechny politické představitele, aby zajistili silnou chemickou politiku, která bude chránit životy a zdraví dětí a budoucích generací. Konkrétně žádá CPME šest přijetí šesti následujících opatření:

1) Nahradit nebezpečné chemikálie kdykoli a kdekoli je za ně dostupná bezpečnější alternativa.

2) Právo na informace a přístup k informacím chemikáliích, které jsou nebezpečné pro lidské zdraví.

3) Výrobci chemických látek musí být zodpovědní za škody způsobené jejich chemikáliemi.

4) Zajistit dostupnost výsledků testů i u chemických látek vyráběných v malých objemech, pokud jde o chemikálie karcinogenní, mutagenní nebo toxické pro reprodukci.

5) Chemikálie použité v dovezených výrobcích musí splňovat stejné požadavky jako ty vyrobené v EU.

6) Upravit toxikologické standardy a/nebo limitní hodnoty pro ochranu zdraví lidí na základě hodnocení rizika pro nezranitelnějších skupiny obyvatel - děti, těhotné ženy atd.

CPME v dopise na jedné oceňuje, že chemické látky přinesly společnosti značné výhody, ale na druhé straně zdůrazňuje, že lékařské výzkumy potvrzují také rostoucí důkazy o spojení řady chemikálií s rakovinou, alergiemi a poruchami plodnosti, kterým by bylo možné se vyhnout.

CPME vyzývá členy Evropské komise, ministry a europoslance, aby v probíhajícím tzv. trialogu o podobě REACH (vyjednávání mezi Evropským parlamentem, Evropskou komisi a Radou EU složenou z ministrů členských států) zohlednili 6 výše uvedených potřebných pro ochranu zdraví evropských občanů. Speciálně pak CPME vyzývá evropské komisaře, aby podpořili pozici výboru pro životní prostředí ve věci povinné náhrady nejnebezpečnějších chemikálií.