Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Jedna z letošních nejdůležitějších bitev na bruselské půdě začala nenápadně: Nákupem v supermarketu Evropského parlamentu. Osm kousků ovoce, které tam nizozemští aktivisté za pár eur nakoupili, poslali do laboratoře a teď zveřejnili neveselé výsledky. Všech osm druhů ovoce obsahovalo stopy po pesticidech, jedovatých látkách používaných zemědělci k hubení škůdců. V pomerančích, hroznovém vínu a meruňkách konzumovaných obvykle s chutí evropskými poslanci bylo těchto jedů dokonce víc než povolují evropské limity, jejich prodej byl tedy nelegální. Pomeranče pěstované ve Španělsku obsahovaly podle zprávy ekologické organizace Milieudefensie toxický pesticid v koncentraci zásadně přesahující limit "denní dávky akceptovatelné" pro pětileté dítě.

Proč tohle laboratorní cvičení? Koncem října se bude v Evropském parlamentu hlasovat o nové legislativě upravující používání pesticidů a obchod s nimi. Jejich odpůrci i příznivci se tedy chystají k rozhodujícímu střetu. Ti, kdo upozorňují, že konzumace potravin kontaminovaných pesticidy a přítomnost těchto jedů v potravinovém řetězci způsobuje riziko chorob dýchacích cest, Parkinsonovy choroby či rakoviny, mluví o mimořádné šanci změnit pohled na tyto chemikálie, používané dosud na 95 procentech evropské zemědělské půdy. V ten samý čas zástupci velkých firem obchodujících s pesticidy (v Bruselu má sídlo několik z nich) se snaží přesvědčovat osobně i telefonicky poslance, že Evropa a její farmář se bez chemie prostě neobejdou a že nejen díky štědrým dotacím, ale i pesticidům máme ovoce a zeleninu skoro zadarmo. V minulosti se obchodníkům dařilo: prodej jedů používaných proti hmyzu - insekticidů stoupl během posledních deseti let v EU dvojnásobně.

Ne všechny evropské země ale podobným ujištěním věří. Například v Dánsku dnes používají zemědělci poloviční množství pesticidů než před dvaceti lety. Díky tomu je dánská zelenina výrazně „čistší“ než ta do severské země dovážená. Z dánského vládního programu boje proti pesticidům si vzalo příklad také Německo, Švédsko a Holandsko, které vypracovaly podobnou národní strategii snižování jedů v zemědělství.

Říjnová otázka pro poslance v Bruselu tedy zní: Ještě vám evropské ovoce chutná? I to, jak budou hlasovat Češi, si můžete najít na webové stránce www.pesticidewatch.eu prostřednictvím které je možné evropské normotvůrce předtím také oslovit.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License