Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Vína, která přicházejí na stoly spotřebitelů v Evropské unii, ve valné většině obsahují lidskému zdraví škodlivé pesticidy. Jde přitom i o vína, která pocházejí ze světoznámých vinic. Vyplývá to ze zprávy, kterou představila nezisková organizace Pesticide Action Network (PAN) Europe.

 Organizace testovala 34 evropských vín z konvenční zemědělské produkce. Ve všech našla pesticidy, v jednom vzorku dokonce "koktejl" deseti různých pesticidů. Celkem bylo v lahvích objeveno 24 různých druhů pesticidů. Pět z nich Evropská unie zařadila na seznam látek, které způsobují rakovinu a které mají negativní vliv na lidský rozmnožovací a hormonální systém.

 Deset vzorků pocházelo z Francie, deset z Německa, sedm z Rakouska, tři z Itálie a po jednom bylo z Portugalska, Jihoafrické republiky a Chile.

 "V Evropě se vyrobí dvě třetiny světové produkce vína, Evropané také dvě třetiny produkce tohoto nápoje vypijí," upozornil Elliott Cannell z PAN. Evropa proto podle něho nese celosvětovou zodpovědnost.

 Hroznové víno je, jak upozornil Cannell, jedním z druhů ovoce, které obsahují nejvíce pesticidů. "Mnoho vinařů opouští tradiční způsoby boje proti škůdcům a plísním a místo nich používají nebezpečné syntetické pesticidy," vysvětlil Cannell. "A to má přímý dopad na kvalitu evropských vín," dodal.

 Testem prošlo i šest vín z bio-zemědělství - tři z Francie a tři z Rakouska. Pět z nich ve zkoušce obstálo, v laboratoři v nich nenašli žádné stopy pesticidů, jedno obsahovalo malé množství látky, která může způsobovat rakovinu.

 Nicméně ekologické zemědělství je oproti konvenčnímu v EU stále "trpaslíkem", ekoplochy zaujímají přibližně čtyři procenta celkové zemědělské půdy. Proto je podle Cannella nutné se zaměřit na to, aby se omezilo používání pesticidů právě v konvenčním zemědělství, jehož produkty také kupuje největší množství spotřebitelů.

 Do testu se dostala většinou vína nižší cenové kategorie, ale byla mezi nimi i taková, za které spotřebitelé zaplatí více než 200 eur (asi 5123 korun) za lahev.

 Podle Hiltrud Breyerové, europoslankyně za Zelené, nejde o to, zakázat pesticidy úplně, ale zbavit se těch nebezpečných. Jako příklad zemí, kde se zemědělci obejdou i bez zdraví škodlivých pesticidů, aniž by to mělo dopad na ekonomiku, uvedla Dánsko a Švýcarsko. Rostoucí poptávka po biopotravinách v EU podle ní dokládá, že spotřebitelé ztrácejí důvěru ve výrobky konvenčního zemědělství.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License