Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Pořad z cyklu Planeta věda České televize se tentokrát soustředil na vodu znečištěnou zbytky léčiv. Nebezpečné jsou hlavně hormony z ženské antikoncepce. Ryby kvůli nim mění pohlaví.

 Američtí vědci vydali v březnu šokující studii - voda v amerických domácnostech je podle nich znečištěná zbytky léčivých přípravků - najdete v ní stopy antikoncepce, léků proti bolesti nebo antidepresiv a zřejmě to není problém jen Spojených států amerických. Spotřeba léků roste a ty se z lidského organismu dostávají do odpadních vod. Současné čističky si s nimi neporadí a tak vody s obsahem hormonálního kokteilu tečou do řek. U řady vodních organismů už vědci pozorovali nebezpečné změny - samci se mění na samice. Průvodcem Planety věda bude Stanislav Smrček z Katedry jaderné a organické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Jeho tým se snaží najít způsob jak léčiva z vody dostat. Slibně vypadají například některé druhy vodních rostlin, které látky z vody prostě vytáhnou. Pořad z cyklu Planeta věda je možné si přehrát na internetové stránce České televize  ZDE

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License