Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala Senegal, aby urychleně vyčistil olovem zamořené území v jednom senegalském městě. Na otravu olovem zde na podzim loňského roku zemřelo 18 dětí, okolo tisíce osob je i nadále vystaveno účinkům znečištění. Cenný kov získávali místní obyvatelé rozbíjením použitých autobaterií, jejichž obsah vysypávali na zem, uvedla agentura AP.

Náhlý vzestup dětské úmrtnosti v Thiaroye-sur-Mer, rybářské obci poblíž hlavního města země Dakaru, zburcoval senegalskou vládu k provedení rozsáhlých krevních testů u příbuzných zemřelých dětí. Šetření prokázalo velmi vysokou koncentraci olova v krvi, které má na svědomí poškození mozku. Olovem byly zamořeny i domy postižených obyvatel.

Zdrojem otravy byla místní firma, kde se pro další prodej recyklovalo olovo z použitých autobaterií. Tato praxe je v rozvojových zemích běžná, autobaterie jsou zde v domácnostech používány jako zdroj energie pro veškeré domácí spotřebiče a osvětlení. Podnik zaměstnával i ženy, které měly často na zádech zavěšené své děti, přičemž další si hrály opodál.

Při rozbíjení baterií lidé navíc jejich vnitřní obsah sypali na zem, kde docházelo k vdechování jemných částeček jedovatého prachu. Nebezpečnost olova si Afričané podle WHO většinou vůbec neuvědomují.

WHO plánuje senegalské vládě poskytnout pomoc s dekontaminací zamořeného místa a současně i s léčbou postižených obyvatel města. K finanční podpoře vyzvali zdravotníci i celou světovou veřejnost.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License