Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Na jihu Francie unikly z továrny na jaderné palivo tekutiny obsahující přírodní neobohacený uran a část znečištění se dostala do dvou řek. Úřady proto zakázaly pít studniční vodu ve třech okolních městech a zakázaly používat vodu z těchto řek na zalévání plodin.

Zákaz platí i pro koupání, vodní sporty a chytání ryb. Francouzský úřad pro dozor nad jadernou bezpečností dnes uvedl, že riziko je mírné. Uniklo přibližně 30.000 litrů roztoku ze závodu v jaderném středisku Tricastin, řekla tisková mluvčí úřadu. Lokalita se nachází zhruba 40 kilometrů od historického města Avignon.

Další představitel úřadu Charles-Antoine Louet uvedl, že tekutina obsahovala kolem 360 kilogramů neobohaceného přírodního uranu. Ten je radioaktivní jen slabě, ale je jedovatý. "Riziko je mírné," dodal Louet. Závod zpracovával suroviny pro jaderné elektrárny a tekutiny obsahující uran.

Kapalina unikla ze zásobníku, který přetekl. Část se vstřebala do země a část se dostala do řek Gaffiere a Lauzon. Příčina úniku není známa. Místní úřady ale oznámily, že se tak stalo při vymývání zásobníku. Koncentrace uranu v řece Gaffiere je podle úřadu 1000krát vyšší proti normálu, ale rychle klesá, napsala agentura AP.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License