Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Ekologické sdružení Hnutí Duha upozorňuje turisty mířící do slovenských hor na plošné postřiky některých lokalit. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha by se lidé měli zajímat, kam jedou, mohlo by se jim stát, že místo, které chtěli navštívit, bude uzavřeno. Týká se to například Nízkých Tater. "V postříkaných lokalitách nedoporučujeme sběr lesních plodů," řekl Bláha ČTK.

Podle Lesů Slovenské republiky, š.p. zasahují lesníci proti kůrovci jen cíleně v nejpostiženějších lokalitách, ochranáři nechali jejich postup prošetřit inspekcí životního prostředí.

Duha společně se slovenským sdružením Vlk protestuje proti plošnému používání pesticidů ve slovenských lesích. Podle tiskové zprávy, kterou ČTK poskytla Slovenská agentura pro cestovní ruch, začali lesníci 1. června s přihnojováním, vápněním a cílenou aplikací chemikálií, práce potrvají do konce září v závislosti na počasí. Hnojení a vápnění se provádí letecky, postřiky proti kůrovci používají lesníci jen v kalamitních lokalitách. Používají na to insekticidní přípravek FURY 10EW, která se podle podniku běžně používá při pěstování brambor, obilí a hrachu. Aby na postřik upozornili turisty, přidávají do něj červené barvivo.

Ochranářská sdružení tvrdí, že jde o plošnou kontaminaci lesů látkou, která hubí nejen kůrovce, ale i všechen ostatní hmyz. Látka je založena na bázi zeta-cypermethrinu. Člověku akutní otrava nehrozí, ale cypermethrin podle Duhy patří mezi endokrinní disruptory, a byly u něj prokázány škodlivé účinky na genetický materiál.

V České republice se proti kůrovci používají stejné chemické přípravky jako na Slovensku. Nepoužívají se však plošně.

Slovenské státní lesy zatím provedly postřiky v Nízkých Tatrách. "Mají v plánu kontaminovat i další turisticky atraktivní hory Velkou Fatru, Slovenský ráj, Muráňskou planinu a lesy na Oravě," uvedl Bláha s tím, že úřady po dobu rozstřikování zakázaly vstup do zamořených oblastí.

Podle mluvčí Lesů SR Anity Fákové upozorňují na místa, kde se hnojí nebo postřikuje, informační tabule. Jde podle ní hlavně o lokality, kde se zpracovávalo kalamitní dřevo a vstup turistů byl zakázán. Na místech postřiku by turisté měli najít tabule s datem chemického zákroku a upozorněním, že nemají v daném prostoru po 28 dnů sbírat lesní plody.

Slovenští ochránci přírody pořádají petici vyzývající tamní vládu, aby plošné postřiky zastavila. Ochranářské sdružení Vlk podalo podnět Slovenské inspekci životního prostředí, kterou žádá o zastavení plošného nasazení toxických látek, a trestní oznámení na státní podnik Lesy SR pro podezření z trestného činu poškození životního prostředí.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License