Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Belgické úřady nařídily omezit spotřebu zeleniny a mléka v okolí ústavu jaderné medicíny ve Fleurách. Důvodem je únik radioaktivního jódu z objektu, k němuž došlo minulý víkend. Někteří poslanci kritizují vládu za to, že opatření přichází pozdě.

"Belgičtí činitelé se nyní rozhodli zavést ochranná opatření, zejména omezení ve spotřebě místně produkovaných potravin (zeleniny a mléka) do vzdálenosti pěti kilometrů," uvádí se ve stanovisku evropské exekutivy citované agenturou Reuters.

Podnětem pro rozhodnutí je včerejší sdělení Belgické agentury pro jadernou kontrolu.

Agentura zhodnotila incident, k němuž došlo v ústavu nukleární medicíny ve Fleurách minulý víkend, jako "vážný". Na mezinárodní stupnici jaderných událostí (INES) mu přiřkla třetí stupeň ze sedmi.

Úřady se rozhodly pro opaření teprve po několika dnech, kdy zjistily, že vzorky trávy v okolí objektu vykazují vyšší stupeň kontaminace, než se původně očekávalo.

V minulých dnech byli zodpovědní úředníci za incident tvrdě kritizováni. Belgická tisková agentura přinesla výňatky z vystoupení poslance belgického parlamentu za zelené Jena-Marca Nolleta, který vládě kladl otázky "Co jsme udělali lidem, kteří jedí zeleninu? Proč jsme tak dlouho čekali s opatřeními?"

Nollet a další činitelé parlamentu žádají nezávislé vyšetřování incidentu.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License