Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Podle vědeckých testů, které si nechala vypracovat organizace Greenpeace, obsahuje nový iPhone firmy Apple nebezpečné materiály a chemické látky. Jde o první test výrobku Apple od květnového závazku Steva Jobse, ředitele společnosti, že Apple zezelená a bude na trh uvádět výrobky šetrnější k životnímu prostředí.

Nezávislá laboratoř otestovala 18 vnitřních i vnějších součástek iPhonu. Analýza potvrdila výskyt bromovaných látek (1) v polovině vzorků, včetně antény, kde představovaly až 10% celkové hmotnosti použitých obvodů. Plastový (PVC) potah sluchátkových kabelů obsahuje 1,5% toxických esterů kyseliny ftalové, obvykle nazývaných ftaláty.(2)

Pohled do útrob iPhonu přináší studie Greenpeace „Zmeškaný hovor: nebezpečné látky v iPhonu“.(3) Je to již potřetí od roku 2006, kdy Greenpeace otestovalo výrobek firmy Apple. Podobné analýzy iPodu Nano a MacBooku Pro taktéž odhalily přítomnost bromovaných zpomalovačů hoření a PVC. Apple uvedl iPhone poprvé na trh v červnu 2007 ve Spojených státech. Nález nebezpečných látek naznačuje, že Apple selhává při plnění závazku odstranit veškeré použití bromovaných sloučenin a PVC do konce roku 2008.

„Steve Jobs promeškal šanci, aby byl iPhone prvním krokem k ekologizaci všech produktů Apple,“ řekla Zeina Alhajj z Greenpeace International. „Zdá se, že Apple je dalek naplnění své ambice být v čele úsilí za očistění elektronického průmyslu, když jeho konkurenti jako například Nokia již prodávají mobily bez PVC.“

Dr. David Santillo, vědec z výzkumné laboratoře Greenpeace, který koordinoval celý projekt a připravoval iPhone pro analýzu, k tomu poznamenal: “Dva ze ftalátových změkčovačů, nalezených ve vysokých koncentracích v kabelech sluchátek, jsou díky své schopnosti narušovat pohlavní vývoj savců klasifikovány jako látky 2. stupně toxicity pro reprodukční funkce. Jejich použití je zakázáno ve všech hračkách a dalších předmětech pro děti, prodávaných v Evropě, zatímco v mobilních telefonech se používat mohou. Apple by měl přestat tyto látky používat ve všech svých výrobcích.“

Při analýze iPhonu Greenpeace také zjistilo, že baterie byla neobvyklým způsobem přilepena a přiletována k tělu telefonu. To ztěžuje její výměnu a oddělení pro recyklaci a je jen další zátěží při likvidaci elektronického odpadu.

„Je třeba, aby Apple svůj telefon předělal … na zeleno. Aby bylo nalezeno skutečné řešení problému elektronického odpadu, musí firma odstranit všechny nebezpečné látky a materiály ze svých produktů,“ uzavřela Alhajj. „Steve Jobs by měl odpovědět na otázku, zda i model iPhonu, který bude uveden v listopadu na evropský trh, obsahuje nebezpečné látky,“ podotkl Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR.(4)

Poznámky pro editory:

(1) Bróm: Ať už je použit jako aditivum nebo aktivní forma, vysoká koncentrace brómu v elektronických komponentech je vzhledem k recyklaci či jiné vhodné likvidaci starých telefonů vždy velmi znepokojující. Během tepelné likvidace nebo zpracování může organicky vázaný bróm s příčnou vazbou dokonce přispívat ke vzniku toxických látek, včetně persistentních a bioakumulativních bromovaných dioxinů.

(2) Ftaláty: Evropská direktiva 2005/84/EC zakazuje použití di(2-ethylhexyl) ftalátu (DEHP), dibutyl ftalátu (DBP) a benzyl butyl ftalátu (BBP) ve všech hračkách a výrobcích pro děti prodávaných na evropském trhu (v koncentraci vyšší než 0.1%)

(3) Studie Greenpeace o iPhonu:http://www.greenpeace.org/iphonereport

(4) Video Greenpeace pro Steva Jobse: http://www.youtube.com/v/Ys5IKYUROF4

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License