Poslanci Evropského parlamentu (EP) schválili ve druhém čtení soubor čtyř nařízení týkajících se užívání aditiv, aromatických látek a enzymů do potravin. Jde o soubor čtyř nařízení, která mají stávající legislativu modernizovat a zjednodušit pravidla pro používání potravinářských aditiv.

Povolení bude udělováno centrálně na základě vědeckého hodnocení Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA). Na hodnocení bude mít EFSA lhůtu 9 měsíců a Evropská komise bude mít dalších 9 měsíců pro předložení návrhu nařízení na zahrnutí schválených nových přísad do evropského seznamu povolených aditiv.

Kromě všechny nových přísad a enzymů budou muset projít autorizací postupně i přehodnocovat i stávající přídatné látky. Pokud nebudou splňovat požadovaná pravidla, budou vyloučeny ze seznamu povolených látek. Europoslanci také rozhodli, že pokud dojde ke změně procesu výroby daného aditiva, např. s využitím nanotechnologie, bude muset přísada projít schvalovacím postupem.

Potravinářské přísady budou zcela zakázány v nezpracovaných potravinách a stejně tak nebudou povolena (kromě přesně vymezených případů) sladidla a barviva ve stravě určení pro kojence a malé děti. Členské státy budou mít kromě toho právo dále zakázat používání určitých kategorií potravinářských přísad ve svých tradičních výrobcích.

Vzhledem k tomu, že vědecké poznatky přinesly informace o škodlivých účincích některých azobarviv zejména pro děti, budou výrobky obsahující stanovená azobarviva (E 110, E 104, E 122, E 129, E 102 a E 124) označovány nejen značkou „E”, ale také upozorněním, že přísady mohou mít nežádoucí vliv na aktivitu a pozornost dětí.

Nově EU zavádí také pravidla pro hodnocení a kontrolu při využívání enzymů. Ta zatím platila jen ve Velké Británii, Francii a Dánsku.

Látky určené pro aromatizaci budou moci být označovány jako „přírodní” pouze v případě, že přírodního původu bude nejméně 95 % aromatického komponentu.

Parlament uvolnil pravidla týkající se maximálních povolených množství nežádoucích látek v potravinách. Pokud se vyskytnou při výrobě vzhledem k jejich přirozenému výskytu v rostlinách používaných v některých tradičních potravinách či jejich surovinách, tak se limity nebudou muset uplatňovat. Opatření se bude týkat potravin podávaných v restauracích, ale i průmyslově vyráběných.