Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Spotřebitelé získali díky nové chemické politice Evropské unie (REACH) (1) právo vyžadovat u obchodníků informaci o tom, zda výrobky obsahují některé nebezpečné chemické látky. Děti Země se proto nyní rozhodly dotázat u vybraných obchodníků, zejména působících v Plzni, na přítomnost nebezpečných chemických látek, které mohou ohrožovat lidské zdraví nebo životní prostředí.

„Rozeslali jsme vybraným firmám dotazy, zda jejich zboží obsahuje vybrané nebezpečné chemikálie a zda případně pracují na jejich náhradě bezpečnějšími alternativami. Podle platné evropské směrnice REACH by nám firmy měly odpovědět nejpozději do 45 dnů. Odpovědi firem pak zpracujeme a zveřejníme,“ uvedl Martin Hyťha z Dětí Země. Organizace v rámci svého aktuálního projektu chystá zároveň zadání konkrétních laboratorních analýz, které prověří skutečný obsah některých nebezpečných chemikálií ve výrobcích.

„V současnosti jde o 15 chemických látek, které mají stanovené nebezpečné vlastnosti a které Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) vloni vybrala na oficiální kandidátní seznam látek pro autorizaci,“ upřesnil MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant pro ekologická a zdravotní rizika a dodal: „.Jde o chemikálie toxické, perzistentní, bioakumulativní nebo ohrožující rozmnožování. Na seznamu je například hexabromocyklododekan (HBCDD), který se používá hlavně jako bromovaný zpomalovač hoření v polystyrenu, nebo tři ftaláty, které se vyskytují hlavně jako změkčovadlo ve výrobcích z PVC, jako jsou pláštěnky, hračky, podlahové krytiny nebo zdravotní pomůcky.“

V rámci projektu Děti Země plánují také výstavu, jejímž cílem bude informovat veřejnost o rizikových chemických látkách ve výrobcích denní potřeby a o možnostech, jak se těmto látkám a jejich negativním vlivům vyhnout. Projekt finančně podporuje plzeňský Nadační fond Zelený poklad.

Poznámky:

(1) REACH je zkratka složená z prvních písmen klíčových slov obsahu nové chemické politiky - registrace, evaluace a autorizace chemických látek. V rámci ní musí do stanoveného termínu výrobci a dovozci chemikálií ohlásit jejich vlastnosti (registrace) a u nebezpečných látek bude provedeno jejich podrobnější zhodnocení z hlediska rizik pro zdraví lidí a životní prostředí (evaluace). Nejnebezpečnější chemikálie pak budou povinně podrobeny procesu autorizace, který prozkoumá, zda za ně existuje bezpečnější náhrada.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License