Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Tisková zpráva CZ BIOM, 24.5.2006 - Na 56. schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR byla schválena novela zákona o odpadech. Tato novela, kromě opatření, která mají omezit riziko nelegálních dovozů odpadů, přináší také významná nová opatření na podporu recyklace odpadů v obcích, konkrétně v případě biologicky rozložitelných odpadů (bioodpadů). Iniciátorem a předkladatelem této přínosné novely byla skupina poslanců v čele s paní poslankyní Ivou Šedivou.

Organická hmota z údržby zeleně ve městech a ze zahrad, zbytky jídel z domácností, z jídelen, restaurací apod., to vše jsou bioodpady, které tvoří více než 40 % z celkového množství odpadu vznikajícího v obcích a městech. Tříděný sběr a recyklace těchto bioodpadů je u nás narozdíl od Rakouska nebo Německa naprosto nedostatečná. Schválená novela zákona sice nestanovuje obcím a městům povinnost zavést tříděný sběr bioodpadů či povinnost výstavby obecní kompostárny, ale jejím cílem je pomoci ujasnit pravidla v oblasti nakládání s bioodpady a zároveň řešit a odstranit hlavní problémy v této oblasti a takto přispět k rozvoji recyklace této významné skupiny odpadů.

Novela zákona například zjednodušuje proces povolování provozu malých kompostáren s roční kapacitou do 150 tun bioodpadů, u nichž bude narozdíl od dosavadní praxe stačit jen kladné vyjádření obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Podstatným přínosem této novely je, že zmocňuje Ministerstvo životního prostředí, aby ve spolupráci s příslušnými ministerstvy vydalo vyhlášku, která stanoví jasná pravidla pro nakládání s bioodpady a dále podpoří rozvoj ekologicky šetrných zařízení, jako jsou kompostování, anaerobní digesce (výroba bioplynu), či mechanicko biologická úprava. Novela zákona a navazující vyhláška by tak měla zjednodušit současné příliš přísné požadavky na výstavbu a provoz zařízení na zpracování bioodpadů a stanovit tyto požadavky odlišně v závislosti na kapacitě těchto zařízení a na druzích zpracovávaných odpadů. Dalším z významných cílů je snaha pomoci řešit problémy s odbytem vyrobených kompostů a umožnit jejich lepší uplatnění na trhu.

Pokud novelu zákona podepíše i pan prezident, je možné v blízké době očekávat lepší kvalitu i množství recyklovaných bioodpadů a vyšší ochranu životního prostředí. Zásadní roli pro naplnění těchto společensky žádoucích přínosů bude mít další přístup Ministerstva životního prostředí při vytváření a schvalování uvedené vyhlášky o bioodpadech. Zejména na přístupu ministerstva bude záležet, kdy a jak se pozitivní přínosy projeví v praxi.

Podrobnější informace je možné nalézt na stránce: http://biom.cz/bro/

CZ Biom – České sdružení pro biomasu je nevládní nezisková a profesní organizace podporující rozvoj využívání biomasy jako obnovitelné suroviny, rozvoj fytoenergetiky, kompostárenství a využití bioplynu v České republice.

Ottawa/Lima/Berlin/Brusel/Praha - Více než 350 nevládních organizací z celého světa vyjadřuje obavu z ohrožení biologické rozmanitosti a potravinové bezpečnosti pro téměř jeden a půl miliardu lidí v důsledku hrozby zavedení geneticky manipulovaných (GM) rostlin, které byly změněny tak, aby jejich semena byla neplodná (sterilní) (1). Americká agrochemická firma MONSANTO, která je největším světovým výrobce GM osiva, totiž už nehodlá nadále plnit veřejný přislib z roku 1999, že neuvede na trh tzv. "zabijáckou technologii" (terminator technology). Jelikož společnost MONSANTO nyní říká, že může tzv. "sebevražedné osivo" užívat pro nepotravinářské plodiny a zároveň do budoucna nevylučuje ani jiná použití, žádají stovky nevládních organizací celosvětový zákaz této technologie(2).

"Zemědělci a domorodí obyvatelé už nemohou Monsantu věřit. Porušený slib Monsanta je smrtelnou zradou, protože potravinová bezpečnost a právo na sebeurčení domorodých obyvatelů a farmářů jsou životně závislé na možnosti zachovat část své úrody pro příští setbu," uvedl Alejandro Argumedo z peruánské Asociación ANDES.

Doposud platí de facto moratorium na použití technologií pro genetickou sterilizaci osiva, známých také jako GURT (Genetic Use Restriction Technologies) na základě Úmluvy OSN o biologické rozmanitosti (CBD - Convention on Biological Diversity), která byla přijata v roce 2000. Průmyslové firmy vydělávající na GMO však zvyšují svůj tlak na podkopání moratoria v souvislosti s blížícím se výročním zasedáním představitelů vlád, které úmluvu ratifikovaly. Jednání proběhne i za účasti delegace České republiky v brazilském městě Curitiba ve dnech 20. až 31. března 2006.

V lednu a únoru 2006 podnikli delegáti vlád USA, Kanady a Austrálie v rámci přípravných jednání k výročnímu zasedání signatářů úmluvy několik útoků na zatím platné moratorium na komerční použití "zabijácké technologie"(3). V reakci na tlak průmyslu a vlád několika nejbohatších zemí světa žádá nyní více než 350 organizací ze všech kontinentů celosvětový zákaz "zabijácké technologie" . Důvodem pro zákaz je možné ohrožení biologické rozmanitosti a zničující dopad na živobytí a kulturu nejméně 1,4 miliardy lidí, kteří jsou existenčně závislí na plodnosti semen ze své úrody.

"Zabijácká technologie" (terminator technology) byla vyvinuta americkým ministerstvem zemědělství (US Department of Agriculture) a osivářskou firmou Delta & Pine Land, aby znemožnila farmářům uschovávat si semena z vlastní úrody jako osivo a aby zvýšila zisky byznysu s GMO tím, že přinutí zemědělce každý rok znovu a znovu kupovat geneticky manipulované osivo.

Kontakty pro zájemce o další informace:

Kanada: Lucy Sharratt, Coordinator, Ban Terminator Campaign, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
USA: Hope Shand, ETC Group, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Peru: Alejandro Argumedo, Asociación ANDES, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Malajsie: Chee Yoke Ling, Third World Network, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Indie: Chukki Nanjundaswamy, La Via Campesina, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Německo: Benedict Haerlin, Greenpeace International, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Poznámky pro editory:

(1) Kampaň "Zakažte zabijáka" (Ban Terminator) zveřejnila jména více než 350 organizací z celého světa, které žádají zákaz "zabijácké technologie": http://www.banterminator.org/endorsements.
Další organizace se mohou přihlásit k podpoře zákazu ZDE.

(2) Nový závazek firmy MONSANTO týkající se GURT ZDE
Úplné znění starého i nového závazku firmy MONSANTO je k dispozici též ZDE

(3) Více v tiskové zprávě ETC Group z 27. ledna 2006 "Granada's Grim Sowers Plow up the moratorium on Terminator"

Praha, 19. února 2004
K Stockholmské úmluvě o persistentních organických polutantech včera přistoupila 50. země, což znamená, že tato smlouva se stala právně závaznou. Od nynějška bude povinností pro vlády zemí Stockholmské úmluvy chránit životní prostředí a lidské zdraví před toxickými chemikáliemi. (1)

„Tento akt není jen vítězstvím pro přírodu, ale také jasně demonstruje skutečnost, že mezinárodní společenství může, pokud existuje politická vůle, zajistit bezpečnější budoucnost pro další generace. Toho lze dosáhnout právě tím, že lidské zdraví bude mít přednost před krátkodobými zájmy průmyslu, který často bezohledně znečišťuje životní prostředí,“ řekla koordinátorka toxické kampaně Greenpeace Zeina Al-Haji.

Úmluva byla podepsána 23. května 2001 ve švédském Stockholmu po několika letech vyjednávání, které neustále podkopávaly USA vzhledem ke svým obchodním zájmům. Tato dohoda právně zavazuje všechny zúčastněné státy, aby přestaly vyrábět, používat a vypouštět do životního prostředí perzistentní organické látky. (2)

Mezi tyto látky patří jak záměrně vyráběné chemikálie jako pesticidy a PCB, tak i vedlejší produkty jako dioxiny, které vznikají např. při výrobě chloru či  při spalování odpadu ve spalovnách.Cílem Stockholmské úmluvy je také zamezení výroby nových persistentních organických polutantů, jejich uvádění na trh či recyklace těchto látek. Tak bude přinucen průmysl, aby přijal tzv. princip náhrady. (3)

„V  polovině roku 2002 začala příprava národního implementačního plánu úmluvy pro Českou republiku. Ten se signatářské země se zavázaly přijmout nejpozději do dvou let od vstupu úmluvy v platnost. V ČR se předpokládá, že plán předloží MŽP ke schválení vládě a měl by proto projít procedurou strategického posuzování vlivu na životní prostředí (SEA)," uvedl MUDr. Miroslav Šuta, konzultant Greenpeace pro oblast toxikcych látek (4).

Uvedení úmluvy do života se bude týkat celé řady rezortů a vyžádá si jisté náklady, neboť se týká např. likvidace zásob obsolentních pesticidů a polychlorovaných bifenylů (PCB), sanace starých ekologických zátěží (např. Spolana Neratovice). Dále se týká také redukce až eliminace vzniku nežádoucích polutantů (dioxinů, PCB, HCB) jejich hlavními zdroji jsou spalování odpadů, cementárny, metalurgické procesy, chemické výroby atd. Realizace úmluvy má také značný dopad na zlepšení kvality životního prostředí a snížení zdravotních rizik pro člověka (5).


Více informací:

MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant Greenpeace ČR pro toxické látky, mobil:  603 443 140 , e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mgr. Tomáš Tetiva, mediální asistent Greenpeace ČR, tel.:  224 319 667 , mobil:  602 7..., e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zeina Al-Hajj, Greenpeace Toxics Campaigner  +31653128904 .

Internet: http://www.greenpeace.cz


Poznámky pro editory:

(1) Protokol vstoupí v platnost za 90 dní poté, kdy padesátá signatářská země světa oficiálně doručí ratifikační listiny sekretariátu úmluvy. Česká republika úmluvu jako jedna z doposud 151 zemí podepsala a i poté ratifikovala (5.2.2002 schválena parlamentem, 26.8.2002 oficiálně doručeny ratifikační listiny sekretariátu úmluvy). http://www.pops.int

(2) Stockholmská úmluva o persistentních organických polutantech je právně zavazující dohoda jejímž cílem je v konečném důsledku eliminace všech persistentních organických polutantů na bázi principu předběžné opatrnosti.
Úmluva se týká těchto 12 látek: aldrin, DDT, dieldrin, endrin, heptachlor, chlordan, mirex, tofaxen, hexachlorbenzen, polychlorované bifenyly (PCB), polychlorované dibenzodioxiny (PCDD) a dibenzofurany (PCDF).
Seznam signatářů: http://www.pops.int/documents/signature/signstatus.htm

(3) Existuje-li hrozba vážného či nezvratného poškození životního prostředí či zdraví aktivitou, praxí či produktem, je nutné přijmout a používat bezpečnou alternativu.

(4) Za přípravu implementačního plánu je na MŽP zodpovědný odbor ekologických rizik a monitoringu v čele s ing. Karlem Bláhou.

(5) Obyvatelé ČR jsou bohužel stále vystaveni větší dávce dioxinových látek než činí doporučení Světové zdravotní organizace (WHO). Podle expertizy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) připadalo v roce 1999 na každého občana ČR v průměru 8,7 pg TEQ dioxinových látek na kg tělesné hmotnosti a den, v roce 1998 to bylo dokonce 12,3 pg TEQ/kg/den. Podle WHO by denní příjem těchto jedů neměl překročit 1 až 4 pg TEQ /kg/den. V roce 1999 tak spolykal každý Čech v průměru 555pg TEQ látek s dioxinovým účinkem, což je téměř 4x více v Holandsku a skoro 6x více než Kanadě. Podle analýzy rizika zpracované experty SZÚ může dávka PCB, kterou Češi zkonzumovali v roce 1998, vyvolat až 270 nových případů rakoviny ročně.

Prohlášení Ústavu pro ekopolitiku, o.p.s. k neodvysílání pořadu Na větvi s kandidáty na evropské poslance

 Odvysílání debaty s kandidáty na poslance do Evropského parlamentu v rámci včerejšího ekologicko-publicistického pořadu „Na větvi“ zamezila bývalá členka Rady České televize Jana Dědečková. Ta považuje za nepřípustné odvysílat debatu deset dní před volbami bez účasti ODS, jejíž je členkou. Generální ředitel veřejnoprávní ČT Jiří Janeček námitce Dědečkové vyhověl a přesunul vysílací čas „volební“ debaty do týdnu po evropských volbách.

 

 Neodvysílaná debata je věnována diskusi českých zájmů a priorit souvisejících s životním prostředím a udržitelným rozvojem, které budou v budoucnu poslanci na půdě Evropského parlamentu hájit a prosazovat. K vyjádření stanovisek dostaly příležitost všechny parlamentní politické strany a dvě mimoparlamentní - Strana Zelených a Strana pro otevřenou společnost. ODS se přes pozvání a mnohé urgence autorů pořadu této besedy nezúčastnila.

 K natočení debaty vyzvala ČT čtyři české nevládní ekologické organizace: Ústav pro ekopolitiku, o.p.s., Zelený kruh, Společnost pro trvale udržitelný život a Hnutí DUHA. Ty společně pořádaly kampaň před volbami do Evropského parlamentu s cílem vyzvednout důležitost problémů ochrany životního prostředí, udržitelného rozvoje a kompetencí, které v tomto směru evropští poslanci mají. Kampaň mimo jiné oslovovala kandidáty pro volby do Evropského parlamentu s dotazy k politice životního prostředí.

 Neodvysílání debaty před evropskými volbami považují ekologické organizace za porušení veřejnoprávního postavení České televize. Ještě varovnější však je, že tento typ rozhodování v nejsilnějším veřejnoprávním médiu svým charakterem zřetelně připomíná dobu před listopadem 1989.

 

Mgr. Barbora Šafářová

tisková mluvčí

Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.

 

Hradební 3, 110 00 Praha 1

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.ekopolitika.cz

2. února byla v Paříži zveřejněna první část zprávy IPCC, která je výsledkem tříletého zkoumání nejnovějších vědeckých poznatků z celého světa. Podle toho je svět na cestě k teplejšímu podnebí a extrémnějším výkyvům teplot.

Závěr prvního globálního vědeckého zhodnocení světového klimatu za posledních šest let zní, že oceány a ledovce vykazují nezpochybnitelné známky celkového oteplování klimatu na Zemi.

Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) dále konstatuje, že pokrok, jehož bylo dosaženo na poli modelování chování klimatu a analýzy měřených dat, poskytuje vědcům velmi vysokou míru jistoty (pravděpodobnost 9 z 10, že jejich závěry jsou správné) v chápání toho, jak činnost člověka ovlivňuje oteplování světa. Míra přesvědčení je tudíž mnohem vyšší než tomu bylo v roce 2001, kdy IPCC vydal svou první významnou zprávu o globálním oteplování.

Prohlášení regionálních občanských sdružení na severu Čech ze dne 1. 12. 2005

Protestujeme proti agresivní kampani Mostecké uhelné společnosti, zpochybňující další existenci podkrušnohorského městečka Horní Jiřetín a osady Černice. Severozápadní Čechy odvedly za minulého režimu neúnosnou daň v podobě nevratné devastace kulturní krajiny i historického osídlení, vznikajícího již ve 13. století.

Vedle královského města Mostu bylo jen v Podkrušnohoří likvidováno sto obcí a osad. Bezmeznou devastaci doprovázelo nucené stěhování zdejších obyvatel a pohrdání jejich základními lidskými právy. Dlouholeté bezpráví ukončil až listopadový převrat v roce 1989, ale ani demokratický režim nedokázal ochránit občany obce Libkovice a zabránit zbytečné likvidaci jejich obce, naplánované ještě za komunistického režimu.

Demokratický stát se dodnes nevyrovnal s většinou křivd, napáchaných proti svým občanům v období totalitní minulosti a dnes jen přihlíží, jak se oprašují další předlistopadové plány mosteckých těžařů, kteří se opět snaží zasahovat do osudů zdejších lidí.

Rekultivace váznou a vedle toho mají být narušeny poslední ostrůvky ekologické stability pro budoucí obnovu osídlení i krajiny; přísliby jakéhokoliv odškodnění občanů za jejich domy jsou v těchto souvislostech zcela nepatřičné.

Nesouhlasíme se zrušením ekologických těžebních limitů, které mají právě v této době své plné opodstatnění. Jsme občany Evropské unie a nechceme se vracet do období ekologické nevědomosti 70. let.

Chceme, aby zbylé zásoby tak vzácného neobnovitelného zdroje, jako je hnědé uhlí, byly uchovány budoucím generacím, které již budou vědět, jak tuto surovinu vytěžit bezdevastační metodou a zužitkovat tak, aby nebyla barbarsky spalována v kamnech.

Odmítáme, aby bylo osm set pracovníků dolu Československé armády stavěno proti dvěma tisícům občanů Horního Jiřetína, třiceti tisícům občanů Litvínova i čtvrt milionu obyvatel třech „pánevních“ okresů v Podkrušnohoří. Trváme na tom, aby ukončení devastace českého severu, proklamované po listopadu 1989, bylo nezpochybnitelné a definitivní!

Uhájení práva na spokojený domov je věcí všech Severočechů a proto vyzýváme politické strany, aby se společně zasadily o vznik zákonných norem, které budou chránit zdejší osídlení i životní prostředí. Žádáme je, aby z nadcházejícího předvolebního boje vynechaly kontroverze, které mohou našemu společnému zájmu jen ublížit.

Vyzýváme další občanská, společenská, odborná, kulturní a ekologická sdružení, aby projevila svoji solidaritu s obyvateli obcí Horní Jiřetín a Černice a připojila se k této výzvě, která bude v konečné fázi adresována českým politikům (stačí e-mailem či poštou sdělit název sdružení a jméno statutárního zástupce).

S tímto prohlášením souhlasí těchto pět místních občanských sdružení a iniciativ:
1) Společnosti za obnovu Jezeří
2) Společnost za obnovu Libkovic
3) Společnost přátel města Duchcova
4) Šance pro Duchcov
5) Poutníci Českého středohoří

Za správnost ručí: Pavel Koukal, mluvčí Společnosti za obnovu Jezeří
Kontaktní adresa: Pavel Koukal, Náměstí Legií 11, 419 01 Duchcov, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přehled dalších 32 signatářských občanských sdružení k prohlášení „Ukončení devastace je věcí nás všech“ ze dne 1. 12. 2005:

1) Arnika, Praha – Jindřich Petrlík
2) Ateliér pro životní prostředí, Praha – Petr Kužvart
3) Calla – Sdružení pro záchranu prostředí, České Budějovice – Edvard Sequens
4) Centrum pro dopravu a energetiku, Praha – Klára Sutlovičová
5) Centrum pro komunitní práci – Plzeň, Tereza Teuschelová
6) Český a Slovenský dopravní klub, Brno – Martin Robeš
7) Děti Země, Plzeň – Miroslav Patrik
8) Ekologický právní servis, Brno – Jiří Nezhyba
9) Greenpeace ČR, Praha – Jan Piňos
10) Hnutí DUHA Ústí nad Labem – Roman Klecker
11) Chaloupky o. p. s., Kněžice – Pavlína Bobková
12) Jizersko-ještědský horský spolek, Liberec – Pavel Schneider
13) Konopa, Chvaleč – Kateřina Binková
14) Liga energetických alternativ, Praha – Karel Merhaut
15) Metropolitní region - sdružení ochránců přírody, Klecany – Jaromír Bratka
16) Nezávislé sociálně ekologické hnutí – NESEHNUTÍ, Brno – Milan Štefanec
17) Občanské sdružení Zdravý Rožnov, Rožnov pod Radhoštěm – Jarmila Mikulášková
18) Ochrana vod, Ostrava – Vladimír Burda
19) Oživení, Praha – Jan Bouchal
20) Přátelé Jeseníků – SOJKA, Česká Ves – Aleš Kovář
21) Sdružení amatérského filmu, Plzeň – Miroslav Milsimer
22) Sdružení Jihočeské matky, České Budějovice – Monika Wittingerová
23) Sdružení pro přírodu, Ústí nad Labem – Lenka Dvořáková
24) Spolek Občané za svá práva v Plzeňském kraji, Plzeň – Dalibor Pech
25) Svaz ochránců přírody a krajiny ČR, Praha – Petr Skála
26) WISE Brno, Chytálky – Jan Beránek
27) Zdravý domov Vysočina, Budišov – Jiří Horák 28) Zelený kruh, Praha – Linda Klvaňová
29) ZO ČSOP Jizerka, Jablonec nad Nisou – Radko Kocvera
30) ZO ČSOP Lovosice, Lovosice – Roderick Slavík
31) ZO ČSOP Sázava, Sázava – Bohuslav Vtípil
32) ZO ČSOP Veronica, Brno - Ekologický institut – Yvonna Gaillyová

Stav k 5. 1. 2006, za správnost ručí Miroslav Patrik – předseda Dětí Země.

Prestižní americký ekonomický deník Wall Street Journal přinesl 7. prosince 2005 zprávu, že firma Microsoft se rozhodla do konce roku vyloučit z používání polyvinyl chlorid (PVC). Microsoft se tak rozhodl vzhledem rostoucímu znepokojení z ekologických a zdravotních dopadů výroby, užívání a likvidace PVC.

Podle Wall Street Journal (WSJ) Microsoft používal PVC převážné v obalech a z větší části ho hodlá nahradit papírovou lepenkou. Částečně také PET folií, která se používá např. k balení potravin a nápojů a která se snadno recykluje.

Rozhodnutí šéfů společnost Microsoft je jednou z mnoha špatných zpráv pro chlórový průmysl a výrobce PVC. Podle WSJ se Microsoft přidal k řadě dalších předních firem, které se rozhodly vyloučit používání PVC jako jsou např. výrobce počítačů Hewlett-Packard, obchodní řetězec Wal-Mart Stores nebo výrobce zdravotnického vybavení Kaiser Permanente.

Amerických firem, které pracuje na vyloučení PVC, je podle americké nevládní organizace Center for Health, Environment and Justice (Centrum pro zdraví, životní prostředí a spravedlnost), která vede kampaň proti používání PVC, mnohem více a patří mezi ně např. výrobce sportovní obuvi NIKE nebo firma Johnson & Johnson.

Zpráva mezinárodní ekologické organizace Greenpeace "Budoucnost bez PVC" (PVC-free future) uvádí, že politiku restrikce používání PVC přijaly už stovky firem, mezi které patří např. Herlitz, H&M, Lego, Peugeot, Opel, BMW, Mercedes, AEG, Fresenius, Otto, Quelle, Honda, Nissan, Toyota. Sharp, Electrolux, IKEA, Migros, ale třeba i londýnské metro.

Dobývací prostor Dolů Bílina poblíž města Lom ostře sledují někteří jeho obyvatelé. Tvrdí též, že Severočeské doly již překročily hranici limitů, což těžaři popírají.

Sledovaná výsypka Pokrok u Jámy Dolů Bílina už zaměstnala také pracovníky Krajského úřadu z Ústí nad Labem odboru životního prostředí. Ti tuto oblast navštívili minulý týden na podnět Oldřišky Haislerové. Ta poukázala právě na to, že výsypka již přesáhla linii limitů, že si těžaři neoprávněně zabírají pozemky pro dobývací prostor a ničí krajinu.

„Limity jsme nepřekročili, ale je pravda, že se pohybujeme v jejich blízkosti,“ řekl Deníku tiskový mluvčí Severočeských dolů Vladimír Budinský a rozšiřování pozemků v majetku dolů potvrdil. „Dlouhodobě dopředu skupujeme pozemky v dobývacím prostoru,“ vysvětlil Budinský.

Podle vyjádření krajského mluvčího Františka Janačíka nepotvrdili tvrzení paní Haislerové ani pracovníci kraje, přesto krajský úřad podstoupil po místním šetření podklady Obvodnímu báňskému úřadu v Mostě.

„Schůzce a prohlídce lokality byli přítomni také členové litvínovského občanského sdružení Kořeny, kteří podle svého tvrzení jednali i jako zástupci organizace Greenpeace.

Právě Greenpeace adresovali bezprostředně po této schůzce České inspekci životního prostředí podnět k zákazu činnosti na předpolí výsypky Pokrok,“ uvedl Janačík. „To mohu potvrdit, výzvu zaslal Jan Rovenský jako vedoucí klimatické kampaně Greenpeace,“ uvedl Karel Dolejší, tiskový mluvčí Greenpeace.

Členové sdružení Kořeny chtějí u výsypky provést měření. „Zatím čekáme na mapy od báňského úřadu, až je budeme mít, rádi bychom měřili i za přítomnosti zástupců Dolů Bílina,“ řekla Deníku Jana Doležalová, členka Kořenů s tím, že určovat hranici limitů budou jak podle významných orientačních bodů, tak pomocí GPS.

„U GPS je ale problém, že je tam odchylka asi dvaceti metrů,“ vysvětlila Doležalová a dodala, že pokud tedy těžaři nepřesáhnou limity výrazněji, tak nebudou mít jistotu.

Jana Doležalová se zaměřila i na obojživelníky, kteří jsou až na jednoho všichni v Česku chránění. „Došlo tam k zasypávání jezírka plného obojživelníků. Snažili jsme se to okamžitě zastavit. Nakonec jsme se s doly dohodli, že než stížnost inspekce vyšetří, tak se v tom místě nebude sypat. I když je z části již jezírko zasypané, přesto je tam odsud ještě kuňkání slyšet, takže ten biotop není zcela ztracený,“ zakončila Doležalová.

Jitka Bakovská

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License