Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Diskusní setkání se uskuteční v pátek 20. 6. 2003 od 9, 30 ve Fragnerově galerii, Betlémské nám. 5, Praha 1. Závěr předpokládáme ve 13 hodin.

Program panelu:

Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. - Oddělení rozvoje města, Magistrát města Hradec Králové

Typologie veřejných prostorů našich měst

Emilie Strejčková - Toulcův dvůr – Ekologicko výchovné zařízení Magistrátu hlavního města Prahy

Odcizování dětí od přírody

MUDr. Mgr.phil. Tomáš Hájek, PhD. – poradce ministra pro životní prostředí

Neprivátní česká krajina a privátní veřejný prostor

Centrum pro komunitní práci

O lidech s lidmi - Cena za podporu místní demokracie 2003 - účast veřejnosti v ochraně životního prostředí a v rozvoji obcí, měst a krajů

Doc PhDr. Pavel Kalina, CSc. – FA ČVUT a  vedoucí Ateliéru arteterapie při Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity

Veřejný prostor jako psychologický fenomén

Ing. arch. Iveta Karvajová – Úřad městské části Praha 13

Prezentace Prahy 13 – Zelené stezky a park  - v jednání

PhDr. Allan Gintel – agentura Galateia                  

Cena Petra Parléře  - ocenění pro originální ztvárnění veřejných prostranství 

Prosíme o laskavé potvrzení Vaší účasti na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na tel.  60..., kde jsme připraveni poskytnout další informace

 

Diskuse je samostatným doprovodným programem výstavy, kterou 16. 6. 2003 zahájí

Charles Square Centre bývalý pražský primátor ing.arch. Jan Kasl.

Fotografie městské krajiny z oblasti Karlova, Albertova a Kateřinek vystaví obrazový redaktor týdeníku Euro Tomáš Nováka a pedagog FAMU Josef Ptáček se svými zahraničními studenty.

Zveme k návštěvě.

V minulém týdnu jsmeOndrej Velek bnr 640x290 dostali smutnou zprávu, že 1. června nás navždy opustil náš zakládající člen, Ondřej Velek. Bude nám moc chybět.

 

Přátelé a kamarádi, 
zveme Vás na poslední rozloučení s Ondřejem Velkem, který zemřel náhle a nečekaně ve spánku u sebe doma 1. 6. 2022. 

Budeme mít radost, když přijdete raději ve veselých barvách, než v černém. Ondra by to jistě ocenil také.

Na místě budeme mít pamětní knihu. Kdo budete chtít, můžete do ní napsat nějakou příhodu o Ondrovi, přinést historku k vlepení nebo fotografii. Nejedná se o knihu kondolenční, ale vzpomínkovou. Plánujeme ji nechat na Jelenově na Šumavě, kde to měl Ondra rád a kde na něj budeme rádi vzpomínat. Také Vás chceme poprosit, abyste nám osobně nekondolovali. Na místě bude prostor pro vzpomínání a můžete se zdržet, jak dlouho budete chtít. 

4webParteOndra1.jpgObřad a setkání bude od 11 hodin přibližně na 30 minut, ve 13 hodin odveze rakev pohřební služba. Večer jste zváni již na zcela společenské posezení do Kasáren. 

Toto oznámení prosím volně šiřte podle svého uvážení, ne na všechny z Ondrova okolí máme kontakt.

Za rodinu

Anka, Zorka a Matěj

Banner VpB STUZmZveme Vás na diskusní webinář Vzdělávání pro budoucnost – Jak otevírat nové možnosti rozvoje společnosti?

v úterý 6. dubna 2021 od 16:00 do 17:30 hodin.

Vzdělávací systém slouží hlavně k předávání znalostí a zkušeností předchozích generací těm nastupujícím – je tak základem evoluce společnosti. Co když ale společnost prochází revolučními změnami, o nichž nedokážeme předvídat, kam povedou? Co v případě, že jí hrozí rizika, s nimiž se současná civilizace běžnými prostředky nedokáže vyrovnat? Diskuse v tomto webináři se bude týkat toho, proč a zda vůbec bychom měli rozvíjet schopnost si představovat (alternativní) budoucnost, jak prosazovat hodnoty, na nichž by měla být založena, a co dělat, aby děti v budoucnu dokázaly své představy mezi sebou diskutovat a poté i naplňovat. Implicitními tématy tak bude důvěra jako základ dialogu, představivost a nástroje jejího rozvíjení, sebedůvěra potřebná pro jakoukoli vlastní aktivitu, obecně též etika, na níž jsou všechna rozhodnutí založena. Těšíme se na debatu o kompetencích – vzdělávacích cílech, které tyto aspekty rozvoje osobnosti v sobě zahrnují.

Cena J Vavrouška 2012 Jongepierovi

Cenu Josefa Vavrouška za rok 2012 získali manželé Ivana a Jan Jongepierovi za přínos v teoretickém a zejména praktickém managementu lučních ekosystémů s vysokou biodiverzitou., za mimořádnou a dlouhodobou popularizační práci v oblasti ekologické výchovy v oblasti Bílých Karpat a v rámci celé ČR a za mezinárodní propagaci vědeckých a ochranářských výsledků. 

rudohlavekV sobotu 11. června uspořádala STUŽ přírodovědnou exkurzi do Českého krasu. Široká medializaci této exkurze se docela povedla, a tak se na místě srazu - na nádraží v Srbsku - sešlo skoro 20 lidí, což bylo výrazně více, než bylo očekáváno. Naším průvodcem byl vedoucí správy CHKO, dr. Obermajer.

Město Mikulov

Čiperná Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Nadace ABF uspořádaly ve dnech 8. - 9. 6. 2011 v rámci programů uvedených v titulku hned 2 konference: Kámen v architektuře a Green City. Doplňkovým programem je odborná výstava k oběma tématům, která potrvá až do 30. 6. 2011. Jako bonus si mohli účastníci obou konferencí prohlédnout i výstavu s prezentacemi staveb, které se ucházejí o titul Stavba roku 2010.

riha_jiretinKdyž Komise životního prostředí Akademie věd České republiky přijímala v březnu 2010 své stanovisko plédující za další zachování a respektování územních ekologických limitů těžby uhlí v Severočeské hnědouhelné pánvi, bylo schválení jednohlasné. Když pak ale projednávala některé navazující materiály ke státní energetické a surovinové politice, připravené Ing. Josefem Sejákem, projevili se i některé pochybnosti a výhrady, které by mohly zpětně zpochybnit onu jednoznačnost stanoviska k limitům těžby.

Mavlast

Na veletrhu For Greenery v Praze - Letňanech  při semináři připraveném MŽP a Nadací ABF „Když se lidem nelení, tak si hoví v zeleni“ 18. 3. 2011 představila mezi jinými příspěvky paní Ing. Drahomíra Kolmanová, vedoucí úseku péče o zeleň Národní kulturní památky Vyšehrad a ředitelka Asociace Entente Florale CZ - Souznění o. s. akci, kterou pořádá spolu s Národní kulturní památkou Vyšehrad, se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Spolkem pro obnovu venkova, Asociací krajů ČR a dalšími subjekty letos již potřetí - den setkání krajů Čech, Moravy a Slezska „Má vlast“ na Vyšehradě v Praze. Na závěr své prezentace pozvala tehdy účastníky semináře na ten letošní, který proběhl 7. května 2011.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License