Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Evropská rada ministrů zemědělství se na svém pravidelném setkání v Bruselu 19. května 2008 nenalezla společný názor na podobu regulace pesticidů v Evropské unii. Několik ministrů odmítlo akceptovat kompromisní návrh zpracovaný slovinským předsednictvím EU, který se týkal bezpečnostních kritérií pro schvalování pesticidů.

Evropský parlament dnes po dohodě s Radou EU zastupující členské státy podpořil nařízení zakazující vývoz kovové rtuti. Export této látky a jejích sloučenin by tak měl skončit do 15. března 2011. Důvodem zákazu je hlavně to, že jde o látku nebezpečnou pro lidské zdraví i pro životní prostředí.

Pořad z cyklu Planeta věda České televize se tentokrát soustředil na vodu znečištěnou zbytky léčiv. Nebezpečné jsou hlavně hormony z ženské antikoncepce. Ryby kvůli nim mění pohlaví.

 Američtí vědci vydali v březnu šokující studii - voda v amerických domácnostech je podle nich znečištěná zbytky léčivých přípravků - najdete v ní stopy antikoncepce, léků proti bolesti nebo antidepresiv a zřejmě to není problém jen Spojených států amerických. Spotřeba léků roste a ty se z lidského organismu dostávají do odpadních vod. Současné čističky si s nimi neporadí a tak vody s obsahem hormonálního kokteilu tečou do řek. U řady vodních organismů už vědci pozorovali nebezpečné změny - samci se mění na samice. Průvodcem Planety věda bude Stanislav Smrček z Katedry jaderné a organické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Jeho tým se snaží najít způsob jak léčiva z vody dostat. Slibně vypadají například některé druhy vodních rostlin, které látky z vody prostě vytáhnou. Pořad z cyklu Planeta věda je možné si přehrát na internetové stránce České televize  ZDE

Vína, která přicházejí na stoly spotřebitelů v Evropské unii, ve valné většině obsahují lidskému zdraví škodlivé pesticidy. Jde přitom i o vína, která pocházejí ze světoznámých vinic. Vyplývá to ze zprávy, kterou představila nezisková organizace Pesticide Action Network (PAN) Europe.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před sadou dětského nádobí z Číny. Nádobí s obrázky zajíců a zaječích stop obsahuje formaldehyd nebezpečný zdraví. Látka může vyvolat bolesti hlavy, zánět sliznice nebo alergické reakce na kůži a podráždění zažívacího traktu. Sdělil to hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Sadu melaninového nádobí z Číny tvoří tvarovaný dělený talíř, lžička a vidlička. Talíř je bílý se zeleným lemem, lžička a vidlička mají bílý podklad, rukojeť má zelený dekor. Průměr talíře je 21 krát 26 centimetrů a na jeho spodní straně jsou vylisovány nápisy MELANINE WARE a MADE IN CHINA. Výrobek je zabalen v plastovém průhledném sáčku.

 Laboratorní testy prokázaly, že množství formaldehydu více než trojnásobně přesahuje přípustný hygienický limit. Nádobí je proto nevhodné pro kontakt s potravinami a pokrmy.

 Podle ministerstva jsou distributoři povinni nebezpečné výrobky okamžitě stáhnout z trhu a prodané kusy přijmout od zákazníků zpět.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nylonovou lžící s otvory, kterou dováží společnost TESCO Stores ČR. Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku výrobku s pokrmy může docházet ke kontaminaci jídla rakovinotvornými látkami. Dnes o tom informoval hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Díky Kronospanu lidé žijí a pracují v prostředí, které nevyhovuje hygienickým normám. Vyplývá to z rozsáhlé studie, zpracované Státním zdravotním ústavem (SZÚ) v Brně. Největšími problémy podniku jsou nadměrný hluk a zvýšené koncentrace formaldehydu, zejména v pracovním prostředí (1). Podnik přesto označil zdravotní rizika za zanedbatelná nebo malá, a tvrdil, že studie dopadla dle očekávání (2). „Vedení Kronospanu možná četlo jinou studii. S jeho závěry rozhodně nesouhlasíme,“ říká vedoucí jihlavské pobočky Arniky Ing. Jana Vitnerová. Po vyhodnocení koncentrací formaldehydu zjištěných ve venkovním ovzduší zpráva SZÚ připouští, že „určitá (zdravotní) rizika existují“ a hodnotí je jako „akceptovatelná“. Podle rozptylového modelu je vyšším než obvyklým koncentracím formaldehydu vystaveno skoro 7 000 lidí (3).

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License