Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Vína, která přicházejí na stoly spotřebitelů v Evropské unii, ve valné většině obsahují lidskému zdraví škodlivé pesticidy. Jde přitom i o vína, která pocházejí ze světoznámých vinic. Vyplývá to ze zprávy, kterou představila nezisková organizace Pesticide Action Network (PAN) Europe.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před sadou dětského nádobí z Číny. Nádobí s obrázky zajíců a zaječích stop obsahuje formaldehyd nebezpečný zdraví. Látka může vyvolat bolesti hlavy, zánět sliznice nebo alergické reakce na kůži a podráždění zažívacího traktu. Sdělil to hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Sadu melaninového nádobí z Číny tvoří tvarovaný dělený talíř, lžička a vidlička. Talíř je bílý se zeleným lemem, lžička a vidlička mají bílý podklad, rukojeť má zelený dekor. Průměr talíře je 21 krát 26 centimetrů a na jeho spodní straně jsou vylisovány nápisy MELANINE WARE a MADE IN CHINA. Výrobek je zabalen v plastovém průhledném sáčku.

 Laboratorní testy prokázaly, že množství formaldehydu více než trojnásobně přesahuje přípustný hygienický limit. Nádobí je proto nevhodné pro kontakt s potravinami a pokrmy.

 Podle ministerstva jsou distributoři povinni nebezpečné výrobky okamžitě stáhnout z trhu a prodané kusy přijmout od zákazníků zpět.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nylonovou lžící s otvory, kterou dováží společnost TESCO Stores ČR. Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku výrobku s pokrmy může docházet ke kontaminaci jídla rakovinotvornými látkami. Dnes o tom informoval hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Díky Kronospanu lidé žijí a pracují v prostředí, které nevyhovuje hygienickým normám. Vyplývá to z rozsáhlé studie, zpracované Státním zdravotním ústavem (SZÚ) v Brně. Největšími problémy podniku jsou nadměrný hluk a zvýšené koncentrace formaldehydu, zejména v pracovním prostředí (1). Podnik přesto označil zdravotní rizika za zanedbatelná nebo malá, a tvrdil, že studie dopadla dle očekávání (2). „Vedení Kronospanu možná četlo jinou studii. S jeho závěry rozhodně nesouhlasíme,“ říká vedoucí jihlavské pobočky Arniky Ing. Jana Vitnerová. Po vyhodnocení koncentrací formaldehydu zjištěných ve venkovním ovzduší zpráva SZÚ připouští, že „určitá (zdravotní) rizika existují“ a hodnotí je jako „akceptovatelná“. Podle rozptylového modelu je vyšším než obvyklým koncentracím formaldehydu vystaveno skoro 7 000 lidí (3).

Ministerstvo zdravotnictví varuje před zdraví nebezpečnou kosmetikou, která je k dostání na českém trhu. Jde o oční stíny Baolishi zelené a modré barvy a dívčí kosmetickou sadu Supere Compact Cosmetic Case. Sdělil to hlavní hygienik ČR Michael Vít. Zmíněné výrobky obsahují olovo, které může nepříznivě ovlivnit krvetvorbu a nervový systém.

Největším producentem rakovinotvorných a mutagenních látek v Ústeckém kraji je podle sdružení Arnika společnost Knauf Insulation v Krupce u Teplic. Sdružení vychází z údajů integrovaného registru znečištění. Předseda Arniky Jindřich Petrlík dnes v Ústí nad Labem novinářům řekl, že se firma vyhoupla do čela, ačkoli výrobu zahájila teprve v průběhu roku. Podle mluvčího Knaufu Milana Křivohlavého jejich společnost žádné předpisy neporušuje.
In the past two decades the availability of oral contraceptives has significantly reduced the number of abortions annually performed in the Czech Republic. However the use of these contraceptives has had an unfortunate side-effect - traces of the female hormone estrogen which end up in Czech rivers may be doing more environmental damage than we know.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License