Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

19. září 2008 - Poslaneckou sněmovnu čeká příští týden pokus o přehlasování prezidentského veta novely zákona o chemických látkách, která do českého práva zapracovává hned pět směrnic a čtyři nařízení EU. Nejznámější z nich je nařízení o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, tedy tzv. REACH. Novela téměř bez diskuse prošla Poslaneckou sněmovnou a Senátem. Až u prezidenta předloha narazila - připadá mu chybná.

Černou listinu skoro tří stovek nejnebezpečnějších chemických látek, které jsou běžně používány, zveřejnila na konferenci o náhradě nebezpečných chemikálií nevládní organizace Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec). Jde o látky, které jsou rakovinotvorné, mutagenní, toxické pro reprodukci, perzistentní, bioakumulativní nebo jinak nebezpečné. Seznam zahrnuje například některé ftaláty nebo bromované zpomalovače hoření a jeho cílem je urychlit náhradu nejnebezpečnějších chemikálií v rámci nového systému chemické politiky Evropské unie – REACH.

Více informací v češtině ZDE.

Databáze REACH SIN List 1.0 (for Substitute It Now!) je v angličtině k dispozici ZDE.

Od 1. září 2008 sjednotila Evropská komise povolenou hladinu pesticidů v potravinách. Nové nařízení sjednocuje limity pro pesticidy v potravinách ve všech členských zemích EU. Ekologické nevládní organizaci upozorňují na skutečnost, že řadě případů dojde k legalizaci vyšší kontaminace potravin pesticidy.

Belgické úřady nařídily omezit spotřebu zeleniny a mléka v okolí ústavu jaderné medicíny ve Fleurách. Důvodem je únik radioaktivního jódu z objektu, k němuž došlo minulý víkend. Někteří poslanci kritizují vládu za to, že opatření přichází pozdě.

Radikálně zpřísnit a zprůhlednit nakládání s nebezpečnými odpady chce česká vláda po zkušenostech s likvidací nebezpečné skládky v Libčanech na Královéhradecku, která stála daňové poplatníky 30 milionů korun. Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) ve středu kabinetu představí sedm opatření, která mají umožnit vznik systému bezpečného zbavování se jedovatých látek. Do konce příštího roku by měl být například připraven návrh on-line informačního systému pohybu jedů a burzy pro nakládání s nespotřebovanými chemikáliemi.

Českým řekám hrozí znečištění chemickými látkami jako jsou například léčiva, parfémy, složky kosmetických přípravků a podobně. Podle odborníků z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech si většina čistíren odpadních vod (ČOV) dokáže poradit s biologickým znečištěním, ale část zmíněných chemických látek nezachytí, ačkoli mohou narušovat hormonální funkce organismů a negativně působí na jejich rozmnožování.

Ekologické sdružení Hnutí Duha upozorňuje turisty mířící do slovenských hor na plošné postřiky některých lokalit. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha by se lidé měli zajímat, kam jedou, mohlo by se jim stát, že místo, které chtěli navštívit, bude uzavřeno. Týká se to například Nízkých Tater. "V postříkaných lokalitách nedoporučujeme sběr lesních plodů," řekl Bláha ČTK.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License